Τραυματισμοί δοντιών

Οι τραυματισμοί των δοντιών και των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν το δόντι είναι πολύ συχνοί κατά τη διάρκεια της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας.
Η ΣΩΣΤΗ και ΕΓΚΑΙΡΗ αντιμετώπισή τους βελτιώνει την πρόγνωση του δοντιού και μειώνει την εμφάνιση ανεπιθύμητων συνεπειών.

Νεογιλά δόντια

Πιο συχνά στα νεογιλά δόντια παρατηρούνται τραυματισμοί που αφορούν τους ιστούς που τα περιβάλλουν και τα στηρίζουν με αποτέλεσμα τη μετατόπισή τους , την εμβύθισή τους στο φατνίο (κόκκαλο) ή την πλήρη απόσπασή τους από το στόμα (εκγόμφωση).
Τα παραπάνω μπορεί να οδηγήσουν σε νέκρωση, η αλλαγή του χρώματος των δοντιών και η πιθανή δημιουργία αποστήματος ή συριγγίου.
Οι τραυματισμοί των παιδικών δοντιών πρέπει να αξιολογούνται άμεσα από τον Παιδοδοντίατρο. Συχνά όμως οι επιπτώσεις των τραυματισμών στα παιδικά δόντια δεν εμφανίζονται αμέσως αλλά μετά από κάποιο χρόνο που διαφέρει ανάλογα με τον τραυματισμό, και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο συστηματικός επανέλεγχος των δοντιών τους επόμενους μήνες ώστε να προληφθούν τυχόν επιπλοκές στα μόνιμα δόντια.

Σε περίπτωση ολικής εκγόμφωσης ΠΑΙΔΙΚΟΥ δοντιού:
Αν τραυματιστεί και βγει από τη θέση του ένα ΠΑΙΔΙΚΟ δόντι ΔΕΝ το επανατοποθετούμε (όπως πρέπει να κάνουμε με τα μόνιμα), αλλά πηγαίνουμε άμεσα στον Παιδοδοντίατρο ο οποίος θα αποφασίσει πώς θα το αντιμετωπίσει .

Μόνιμα δόντια

Στα μόνιμα δόντια πιο συχνά είναι τα κατάγματα της μύλης του δοντιού και πιο σπάνια τα κατάγματα της ρίζας, η μετατόπιση ή η πλήρης εκγόμφωσή του (ολική απόσπαση από τη θέση του).
Κάταγμα μύλης
Αν μετά τον τραυματισμό βρεθεί το σπασμένο κομμάτι του δοντιού, καλό είναι να διατηρηθεί σε γάλα,φυσιολογικό ορό ή μέσα στο στόμα με προσοχή. Ο Παιδοδοντίατρος μπορεί ή να κολλήσει το σπασμένο κομμάτι ή, αν αυτό δε γίνεται, να το συμπληρώσει με υλικά που μιμούνται εξαιρετικά τους οδοντικούς ιστούς και με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.
Ολική εκγόμφωση
Σε περίπτωση ολικής εκγόμφωσης ΜΟΝΙΜΟΥ δοντιού:
Αν τραυματιστεί και βγει από τη θέση του ένα ΜΟΝΙΜΟ δόντι το ξανατοποθετούμε στη θέση του και πηγαίνουμε άμεσα στον Παιδοδοντίατρο.

Οδηγίες ΑΜΕΣΗΣ αντιμετώπισης αν τραυματιστεί και βγει από τη θέση του ένα ΜΟΝΙΜΟ δόντι:
1. Βρίσκουμε το δόντι.
2. Το ξεπλένουμε με κρύο νερό, χωρίς να το πιάσουμε από τη ρίζα του.
3. Το τοποθετούμε ξανά στη θέση του στο στόμα και το συγκρατούμε σταθερά με μία γάζα
4. Σε περίπτωση που δεν μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, βάζουμε το δόντι μέσα σε κρύο γάλα .
5. Πηγαίνουμε αμέσως στον πλησιέστερο Παιδοδοντίατρο

Καλέστε μας τώρα2108944733

Εξερευνήστε

Blog

Press Releases

Κριτικές

Επισκεφτείτε

Λαζαράκη 6, 16675 Γλυφάδα. Δίπλα από τη Δωδώνη

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

210 8944733  693 2914090

Συνδεθείτε

Copyright © 2018 reSpark, All rights reserved