συχνεσ ερωτησεισ

 • Πόσο κοστίζει η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο;

  Κάθε παιδί, έχει διαφορετικές ανάγκες, όσον αφορά το χρόνο που θα αφιερώσουμε, τα υλικά ή τις τεχνικές. Γι΄ αυτό μας είναι απαραίτητη και η κλινική εξέταση, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για το ακριβές κόστος των εργασιών.
  Η πρώτη αυτή επίσκεψη είναι δωρεάν.

 • Γιατί να πάω σε παιδοδοντίατρο;

  Ο παιδοδοντίατρος είναι εξειδικευμένος πάνω στις οδοντιατρικές ανάγκες του παιδιού και εφήβου και στις ιδιαιτερότητες της παιδικής ψυχοσύνθεσης. Γνωρίζει πώς πρέπει να προσεγγίσει τα παιδιά.

  Ο χώρος του είναι διαμορφωμένος κατάλληλα για να δημιουργεί αίσθημα ζεστασιάς και φιλικότητας. Επίσης ο ίδιος έχει τόσο την εκπαίδευση όσο και την εμπειρία ώστε να μπορεί να χειρίζεται, πολύ συχνά, δύσκολα ή φοβισμένα παιδιά καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες.

  Έτσι χτίζει μαζί τους σταδιακά, και πάντα με τη στήριξη των γονιών τους, μια άριστη σχέση διαχρονικά, που θα διαμορφώσει έναν αυριανό ενήλικα με καλή στοματική υγεία.

 • Αφού τα παιδικά δόντια θα αλλάξουν, γιατί να τα φτιάξω;

  Τα παιδικά δόντια δεν αλλάζουν όλα μαζί. Οι μπροστινοί κοπτήρες αλλάζουν μεταξύ 6-7 χρόνων, οι κυνόδοντες και οι τραπεζίτες μεταξύ 9-12 χρόνων. Χρειάζεται λοιπόν να διατηρηθούν στη θέση τους μέχρι να έλθει η ώρα τους να πέσουν φυσιολογικά, για να μπορεί το παιδί:

  -Να μασάει τις τροφές του και αναπτύσσεται φυσιολογικά
  -Να μιλάει σωστά
  -Να χαμογελάει και να νιώθει όμορφα.
  -Να μην πονάει, πράγμα που μπορεί να του στερήσει τη διάθεσή του για φαγητό, παιχνίδι, διάβασμα, επαφή με άλλα παιδιά και να το οδηγήσει, λυπημένο, στην απομόνωση.
  -Για να διατηρείται ο χώρος για τα μόνιμα δόντια που θα ανατείλουν από μέσα μόλις πέσουν τα νεογιλά, συνεισφέροντας έτσι στη σωστή θέση των μονίμων δοντιών στο στόμα και στην αποφυγή ορθοδοντικών προβλημάτων.
  -Για να μην υπάρχει μολυσμένο περιβάλλον το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γενικότερη υγεία του παιδιού.

 • Όλα τα παιδικά δόντια αλλάζουν;

  Όλα τα παιδικά δόντια του παιδιού σας (συνολικά 20) θα αλλάξουν.

  Τα μπροστινά (κεντρικοί και πλάγιοι τομείς άνω και κάτω, συνολικά 8 δόντια) θα «πέσουν» και θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα δόντια στην ηλικία περίπου των 6-8 χρόνων. Τα υπόλοιπα πιο πίσω παιδικά δόντια (συνολικά 12) θα αλλάξουν στην ηλικία των 9-12 χρόνων.

  Ταυτόχρονα, με τις αλλαγές των τομέων (στην ηλικία των 6-7 χρόνων), θα εμφανιστούν πίσω από τα παιδικά δοντάκια, συνολικά 4 μόνιμα δόντια (οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι). Δηλαδή από πολύ νωρίς (ηλικία 6 ετών) θα έχουμε τη συνύπαρξη παιδικών και μονίμων δοντιών.

  Στην περίπτωση που δεν φροντίζουμε τα παιδικά δόντια και παρουσιαστεί τερηδόνα στο στόμα του παιδιού (χαλασμένα δόντια), το πρόβλημα θα μεταφερθεί σύντομα και στα μόνιμα δόντια.

 • Το παιδί μου δεν τρώει γλυκά και πλένει τα δόντια του κάθε μέρα. Γιατί χαλάνε;

  Ξέρουμε ότι τα δόντια χαλάνε όταν τρώμε γλυκά συχνά και μετά δεν τα βουρτσίζουμε καθόλου ή δεν τα βουρτσίζουμε σωστά.

  Εκτός όμως από τα γλυκά, τα δόντια χαλάνε από την κατανάλωση και άλλων τροφών ή ποτών, όπου υπάρχει κρυμμένη ζάχαρη. Ένας άλλος παράγοντας είναι διατροφικές συνήθειες όπως η συχνότητα κατανάλωσης τέτοιων τροφών καθώς επίσης η κολλώδης σύστασή τους.

  Ο τρόπος και η συχνότητα βουρτσίσματος με την κατάλληλη οδοντόκρεμα ανάλογα την ηλικία του παιδιού είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε στις συναντήσεις μας. Επίσης, θα ανακαλύψουμε μαζί τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας και θα σας προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο και εξατομικευμένο προληπτικό πρόγραμμα.

 • Σε ποια ηλικία πρέπει να πάω το παιδί μου για πρώτη φορά στον παιδοδοντίατρο;

  Είναι απαραίτητο η πρώτη επίσκεψη να γίνει όταν βγάλει το πρώτο του δοντάκι, στην ηλικία των 6-12 μηνών, έτσι ώστε να δοθούν οι κατάλληλες συμβουλές υγιεινής και πρόληψης που θα θεμελιώσουν τις σωστές συνήθειες για την καλή στοματική υγεία τόσο της παιδικής όσο και της μετέπειτα ενήλικης ζωής του παιδιού σας.

 • Έχω ακούσει ότι το φθόριο είναι επικίνδυνο. Ισχύει;

  Οποιαδήποτε ουσία «μπαίνει» στον οργανισμό μας -π.χ. σίδηρος, ιώδιο, βιταμίνες Α και D, οξυγόνο, ακόμα και το νερό- μπορεί να είναι επιβλαβής σε μεγάλες δόσεις, αλλά ωφέλιμη ή και απαραίτητη στις κατάλληλες δόσεις.

  Το ίδιο ισχύει και για το φθόριο.

  Ιδιαίτερα στην Ελλάδα όπου το νερό δεν περιέχει ικανοποιητική ποσότητα, ο κίνδυνος για λήψη μεγάλης ποσότητας φθορίου είναι πολύ μειωμένος.

  Χρησιμοποιούμε το φθόριο σε ασφαλείς δόσεις και για τοπική χρήση στις επιφάνειες των δοντιών (φθορίωση), ώστε να απολαμβάνει το παιδί σας την ευεργετική δράση του, διατηρώντας τα δοντάκια του γερά.

 • Πως να φροντίσω τα πρώτα δοντάκια που παιδιού μου για να μην χαλάσουν;

  Ένα μεγάλο πρόβλημα που εμφανίζεται σ’ αυτές τις ηλικίες είναι η τερηδόνα, ασθένεια που προσβάλλει τα δόντια και τα καταστρέφει.Η τερηδόνα προκαλείται από τα οξέα του μεταβολισμού της μικρο­βιακής πλάκας και καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών.

  Η μικροβιακή πλάκα σχηματίζεται πάνω στα δόντια (όταν δεν τα καθαρίζουμε τακτικά) και αναπτύσ­σεται κυρίως με τροφές πλούσιες σε ζάχαρη.

  Για την αντιμετώπιση της τερηδόνας επιβάλλονται:
  α) Συστηματική υγιεινή από τις μικρές ηλικίες με καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών κάθε πρωί και ιδιαίτερα κάθε βράδυ,
  β) Υγιεινή διατροφή καλά κατανεμημένη μέσα στην ημέρα, προσαρμοσμένη στις διαιτητικές ανάγκες κάθε ηλικίας και αποφυγή υπερβολικής κατα­νάλωσης ζαχαρωδών τροφών, ιδιαίτερα μεταξύ των γευμάτων,
  γ) Συστηματικός οδοντιατρικός έλεγχος ώστε να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο προληπτικό πρόγραμμα (πχ., οδηγίες στοματικής υγιεινής, ανάλυση διαιτολογίου, ενίσχυση των δοντιών με χορήγηση φθορίου στις διάφορες μορφές του, προσδιορισμός επανεξέτασης), προσαρμοσμένο στις ανάγκες τού κάθε παιδιού.

  Σκοπός είναι να οδηγηθεί το παιδί στην ενηλικίωση απαλλαγμένο από οδοντιατρικά προβλήματα, και αυτό αποτελεί πραγματικότητα για τα παιδιά που άρχισαν να εφαρμόζουν προληπτικά προγράμματα από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Χαρίστε στα παιδιά σας
το χαμόγελο τους αξίζει.

Κλειστε ραντεβου