Οδηγίες Διατροφής
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της υγείας των δοντιών είναι η διατροφή: πόσο πλούσια σε υδατάνθρακες είναι και ποιά είναι η υφή και η συχνότητα κατανάλωσής τους, καθώς ξέρουμε ότι μετατρέπονται σε ζάχαρη με τη βοήθεια των ενζύμων του σάλιου.
Στη συνέχεια, τα μικρόβια του στόματος μεταβολίζουν τη ζάχαρη αυτή σε οξύ, το οποίο προκαλεί αφαλάτωση της αδαμαντίνης (σμάλτου).
Το σάλιο, το οποίο έχει, μεταξύ άλλων και ρυθμιστικές ιδιότητες, επανορθώνει αυτές τις μικροαφαλατώσεις του σμάλτου, και έτσι δεν εξελίσσονται σε τερηδόνα.
Εκτός αν τα γεύματα που περιέχουν υδατάνθρακες είναι πολύ συχνά, οπότε το σάλιο δεν προλαβαίνει να ασκήσει τη ρυθμιστική του δράση και οι συνεχείς αφαλατώσεις οδηγούν σε δημιουργία κοιλότητας και στη συνέχεια σε τερηδόνα.
Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις συχνού τερηδονισμού αλλά και πάντοτε κατά την πρώτη γνωριμία μας με το παιδί, ζητάμε από το ίδιο ή από τους γονείς του να καταγράψουν για μια εβδομάδα όλα τα γεύματά του καθώς και τις ώρες που αυτά λαμβάνουν χώρα.
Στη συνέχεια μελετάμε αυτή τη διατροφή μαζί, αξιολογούμε τον κίνδυνο τερηδονισμού κάνοντας στη συνέχεια τυχόν τροποποιητικές προτάσεις και προσαρμόζοντας το είδος της στοματικής υγιεινής στις ανάγκες του κάθε παιδιού.