προληψη
Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο βήμα, για ενα υγιές χαμόγελο.
«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν»- Ιπποκράτης Η πρόληψη είναι τρόπος ζωής! Γιατί είναι ανώδυνη, πολύ πιο εύκολη, ευχάριστη, γρήγορη, λιγότερο δαπανηρή.
Sealants
Οι επιφάνειες των γομφίων (τραπεζιτών) με τις οποίες μασάμε, έχουν από την κατασκευή τους οπές και σχισμές, μέσα στις οποίες εγκλωβίζονται υπολείμματα τροφών και μικρόβια, με συνέπεια τη δημιουργία τερηδόνας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας εμφανίζουν τερηδόνα στα σημεία αυτά σε ένα ποσοστό 50%.
Τα Sealants (ή επικαλύψεις, ή καλύψεις οπών και σχισμών, ή ζελατίνες, ή επισμαλτώσεις) είναι διαφανείς ή γαλακτόχρωμες ή αδιαφανείς λεπτόρευστες ρητίνες που τοποθετούνται από τον Παιδοντίατρο στις μασητικές επιφάνειες των δοντιών αυτών στα παιδιά και τους εφήβους, μόλις ολοκληρωθεί η ανατολή τους στο στόμα, αποφράσσοντας τις ανατομικές παγίδες απ’όπου ξεκινά η τερηδόνα.
Τοποθετούνται εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα και με σωστή υγιεινή μπορούν να διαρκέσουν πολλά χρόνια.
Πρόκειται για μια ασφαλή μέθοδο πρόληψης της τερηδόνας στις μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών, κυρίως των μονίμων, αλλά και ενίοτε των νεογιλών όταν αυτά εμφανίζουν πολύ βαθειές αύλακες, ο κίνδυνος τερηδονισμού στο συγκεκριμένο στόμα είναι μεγάλος και η στοματική υγιεινή φτωχή.
Αθλητικοί Νάρθηκες
Πρόληψη των οδοντικών τραυματισμών- Αθλητικοί νάρθηκες
Το μεγαλύτερο κίνδυνο για τραυματισμούς στα δόντια διατρέχουν τα παιδιά με έντονη πρόταξη των άνω δοντιών καθώς και εκείνα που ασχολούνται συστηματικά με κάποια συγκεκριμένα αθλήματα.
Γι’αυτό το λόγο συνιστάται η χρήση ειδικών ναρθήκων για όλα τα παιδιά τα οποία αθλούνται έντονα καθώς και η έγκαιρη διόρθωση ορθοδοντικών προβλημάτων πρόταξης των μπροστινών άνω δοντιών.
Ο παιδοδοντίατρος μπορεί να κατασκευάσει ατομικούς νάρθηκες οι οποίοι εφαρμόζουν ακριβώς στο στόμα του παιδιού.
Στο εμπόριο υπάρχουν έτοιμοι προκατασκευασμένοι νάρθηκες, οι οποίοι όμως δεν έχουν τη σωστή εφαρμογή ούτε προστατεύουν όπως οι ατομικοί.
Παρ’όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της μικτής οδοντοφυίας (από 6-11 ετών περίπου), επειδή τα παιδιά αλλάζουν δόντια, ίσως είναι καλύτερα να χρησιμοποιούν τους νάρθηκες του εμπορίου για κυρίως οικονομικούς λόγους, αλλά πάντοτε με την επίβλεψη του παιδοδοντίατρου.
Κατά την ολοκλήρωση όμως της μόνιμης οδοντοφυίας θα πρέπει να κατασκευαστεί ένας ατομικός νάρθηκας από τον παιδοδοντίατρο.
Νάρθηκες μπορούν να κατασκευαστούν και για τα παιδιά που κάνουν ορθοδοντική θεραπεία (που φοράνε σιδεράκια).
Φθορίωση
Φθορίωση είναι η εφαρμογή φθορίου στα δόντια είτε σε μορφή βερνικιού που αλείφεται με πινελάκι, είτε σε μορφή τζελ ή αφρού μέσα σε ειδικά δισκάρια (μασελάκια).
Το τζελ που χρησιμοποιείται για τη φθορίωση, λόγω της πυκνής συγκέντρωσής του σε φθόριο δημιουργεί μια «αποθήκη» φθορίου στο σάλιο το οποίο διατηρείται σε ψηλά επίπεδα και δρα στα δόντια μέχρι και για 6 μήνες.
Γίνεται κάθε 6μηνο ή χρόνο από τον οδοντίατρο ή και κάθε τρίμηνο (σε περίπτωση όπου το παιδί εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη τερηδόνας).
Οι τοπικές εφαρμογές φθορίου μειώνουν την τερηδόνα σε ποσοστό μέχρι και 45% με την προϋπόθεση ότι γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα όπως αναφέραμε πιο πάνω.
Προληπτική Ορθοδοντική
Πολλές φορές χάνεται ή αφαιρείται κάποιο παιδικό δοντάκι πριν από το φυσιολογικό χρόνο αλλαγής του, συνηθέστερα από απόστημα, που, λόγω της ταυτόχρονης απώλειας οστού, δεν μπορεί να θεραπευτεί με ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).
Ανάλογα με την περιοχή και την ηλικία του παιδιού μπορεί να χρειαστεί να τοποθετήσουμε εκεί έναν ακίνητο μηχανισμό που θα εμποδίσει το πιο πίσω δόντι να καταλάβει τον κενό χώρο.
Γιατί αν συμβεί αυτό, το υποκείμενο μόνιμο δόντι που δεν έχει ανατείλει ακόμη, δεν θα έχει χώρο να βγει και είτε θα ανατείλει έκτοπα είτε θα παραμείνει έγκλειστο.
Το αποτέλεσμα θα είναι ένα μικρό ή μεγαλύτερο ορθοδοντικό πρόβλημα το οποίο θα χρειαστεί και την ανάλογη, πιο χρονοβόρα και πιο δαπανηρή θεραπεία.
Οδηγίες Διατροφής
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της υγείας των δοντιών είναι η διατροφή: πόσο πλούσια σε υδατάνθρακες είναι και ποιά είναι η υφή και η συχνότητα κατανάλωσής τους, καθώς ξέρουμε ότι μετατρέπονται σε ζάχαρη με τη βοήθεια των ενζύμων του σάλιου.
Στη συνέχεια, τα μικρόβια του στόματος μεταβολίζουν τη ζάχαρη αυτή σε οξύ, το οποίο προκαλεί αφαλάτωση της αδαμαντίνης (σμάλτου).
Το σάλιο, το οποίο έχει, μεταξύ άλλων και ρυθμιστικές ιδιότητες, επανορθώνει αυτές τις μικροαφαλατώσεις του σμάλτου, και έτσι δεν εξελίσσονται σε τερηδόνα.
Εκτός αν τα γεύματα που περιέχουν υδατάνθρακες είναι πολύ συχνά, οπότε το σάλιο δεν προλαβαίνει να ασκήσει τη ρυθμιστική του δράση και οι συνεχείς αφαλατώσεις οδηγούν σε δημιουργία κοιλότητας και στη συνέχεια σε τερηδόνα.
Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις συχνού τερηδονισμού αλλά και πάντοτε κατά την πρώτη γνωριμία μας με το παιδί, ζητάμε από το ίδιο ή από τους γονείς του να καταγράψουν για μια εβδομάδα όλα τα γεύματά του καθώς και τις ώρες που αυτά λαμβάνουν χώρα.
Στη συνέχεια μελετάμε αυτή τη διατροφή μαζί, αξιολογούμε τον κίνδυνο τερηδονισμού κάνοντας στη συνέχεια τυχόν τροποποιητικές προτάσεις και προσαρμόζοντας το είδος της στοματικής υγιεινής στις ανάγκες του κάθε παιδιού.
Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής
Όταν έρχεται ένα παιδί στο ιατρείο μας για πρώτη φορά, ξεκινάμε από το μηδέν, δηλαδή από το πώς, πότε, πόσες φορές και για πόση ώρα πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας, δείχνοντάς του με μια ειδική χρωστική που χρωματίζει την οδοντική πλάκα,σε ποια σημεία δεν έχει βουρτσίσει σωστά.
Κατόπιν, προσπαθεί μόνο του να βουρτσίσει με τη βοήθεια του καθρέφτη. Ο τρόπος προσαρμόζεται στην ηλικία του κάθε παιδιού και οι γονείς διδάσκονται πόσο πρέπει να βοηθούν ή να επιβλέπουν. Το είδος της οδοντόκρεμας και η περιεκτικότητά της σε φθόριο, επίσης καθορίζεται από τις ανάγκες του εκάστοτε παιδιού.
Προτείνουμε το κατάλληλο είδος οδοντόβουρτσας για κάθε ηλικία και για κάθε οδοντοφυία και δείχνουμε το οδοντικό νήμα σε γονείς και παιδιά.
Χαρίστε στα παιδιά σας
το χαμόγελο τους αξίζει.